OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2023

Rádi bychom využili možnosti zrekapitulovat občanům Hostomic dění v našem sportovním klubu za rok 2023. Tento rok téměř končí a my ho hodnotíme jako velmi úspěšný a plný zejména sportovních aktivit.

 

Hned v lednu se naše obě přípravky zúčastnily finálových turnajů vítězů podzimní části v Králově Dvoře, které pořádal OFS Beroun. Mládežnické týmy poté pokračovaly během zimní přípravy s účastí na halových turnajích či zimních ligách. V únoru se uskutečnila Valná hromada klubu, na níž bylo zvoleno nové složení výkonného výboru SK. Ten samý měsíc absolvovalo družstvo dospělých zimní soustředění ve Strakonicích. Na jaře proběhl tradiční sběr železného šrotu, kdy jsme od občanů Hostomic vybrali a odvezli nepotřebný šrot. Jarní sezóna se dohrávala v měsících duben, květen a červen. Náš tým dospělých se nakonec umístil na celkovém 6. místě tabulky III. třídy. Tým dospělých střídal lepší výsledky s těmi horšími a konečné umístění bylo zklamáním. Na konci dubna proběhla již klasická akce Pálení čarodějnic, na kterou si našlo cestu přes 300 účastníků. Akce je plně podporována SK Hostomice, a to jak po organizační, tak i po ekonomické stránce.

 

Naše spojené mládežnické kategorie společně s týmem z Chlumce předváděly skvélé výkony. Starší přípravka kráčela jarní sezónou velmi úspěšně a nakonec se probojovala do velkého finále okresu Beroun. Finále v Tlustici provázela krásná atmoféra a naše děti přivezly celkové 4.místo. Ani o letních měsících jsme nezaháleli a v červenci opět přivedli do Hostomic legendární revival AC/DC Špejbl’s Helprs, který roztančil návštěvníky této akce. V měsíci srpnu byl organizován trenéry mládeže fotbalový kemp pro naše ratolesti, kde děti pilovaly své pohybové a sportovní dovednosti, ale i vědomostní znalosti. Děti si celý týden užily naplno a již nyní se těší na další ročník.

Na poli funkcionářském pokračoval náš projekt ve spojení mládežnických týmů s týmem SK Chlumec. Během léta jsme zapracovali na vzniku další kategorie. Výsledkem bylo přihlášení starších žáků do podzimní soutěže OFS Beroun. Nyní máme celkem 5 mládežnických týmů včetně školičky, kterou skvěle vedou trenéři Jiřinka Kačírková, Martin Koutský a Terka Palivcová.

 

Podzimní soutěž začal tým dopělých velmi dobře a až na nepovedené utkání proti Nižboru, kde jsme ztratili 2 body, panovala spokojenost. Předvedli jsme několik krásných sportovních výkonů a například výhra proti Hýskovu byla pastvou pro oči diváka. Bohužel jsme si vybrali slabší chvíle v Broumech a Oseku, a proto nám po podzimní části patří pouze 3. příčka. Veříme, že po absolvování zimního soustředění v únoru 2024 se náš tým zakousne do soupeřů i na jaře a posune se ještě výš.

Naše mládež podávala také skvělé výkony. Fotbalová školička odehrála svou soutěž na okrese Příbram a bylo fantazií pozorovat děti, s jakou touhou bojují a chtějí vstřelit branku za svůj tým. Mladší a starší přípravka opanovaly zcela jasně svoje skupiny a umístily se na prvních místech. Oba týmy se tím probojovaly do jarních semifinálových skupin a budou útočit opět na velké finálové turnaje okresu Beroun. K mladší přípravce se od podzimu postavilo nové trenérské duo Radek Hobza – Dušan Jína a navázalo na naši strategii mít pro každou kategorii dětí dedikované trenéry.

 

Mladší žáci obsadili ve své skupině krásnou 2. příčku s minimální ztrátou na první Zdice. Starší žáci se po nepovedeném začátku rozjeli a nakonec se vyšplhali po podzimu na perfektní 3. místo ve své skupině OFS Beroun. Vítězství nad první Felbabkou na hřišti v Hostomicích bylo krásným zážitkem.

 

V září se odehrál na našem hřišti turnaj starých gard za účasti týmů: Legendy, Hostomice, Osov a Zdice. Na podzim jsme uspořádali nábor fotbalových nadějí.

 

V zimní sezóně čeká naši mládež několik zimních a halových turnajů, které jsou již přihlášeny. Trešničkou na dortu bude březnové zimní soustředění obou přípravek.

 

Vzdělávání trenérů  je jedním z našich cílů a postupně jej plníme. Dalšími trenéry, kteří absolvovali školení na trenérskou licenci FAČR C byli Róbert Klučiarovský a Milan Jedlička z kategorie starší přípravky. Školení proběhlo pod hlavičkou OFS Beroun na Tmani v listopadu.

 

 

Během roku oslavilo své jubileum několik členů SK, kterým jsme poděkovali za jejich práci pro klub a předali malý dárek. Bohužel nás opustilo opět několik dlouholetých členů, kterým i tímto vzdáváme hold a čest jejich památce. Povedlo se nám několik dobrých věcí, ale čeho si nejvíce vážíme a ceníme je to, že si do areálu našly cestu děti společně s dospělými a sportují. V kategoriích naší školičky, mladší a starší přípravky, mladších a starších žáků je kolem 50 dětí, což je krásné číslo. Podařilo se nám stabilizovat a doplnit sportovní vybavení pro všechny kategorie a trénery. Za vším je velmi tvrdá práce všech dobrovolníků z SK.

 

Abychom byli objektivní, musíme přiznat, že několik věcí se nám stále nedaří. Nepovedlo se nám zatím dosáhnout dohody s majiteli pozemků na výstavišti, kolem hřiště a pod klubovnou. Toto téma nás velice trápí a je zřejmé, že bez pomoci města to nepůjde. Nedisponujeme takovými finančními prostředky, abychom pozemky vykupovali či měnili. Naše možnosti jsou minimální, a ačkoliv jsme přes obrovskou snahu zatím nenašli kompromis s církví a státem (tzn. majiteli pozemků), neházíme flintu do žita a pracujeme na tomto důležitém milníku pro SK Hostomice samozřejmě i nadále. Byla by totiž velká škoda, aby Hostomice přišly o prostor zvaný “výstaviště”, které slouží nejen sportovnímu klubu, ale je využívaný i dalšími hostomickými spolky. Také se nám finančně nedaří zlepšovat stav našich kabin, které by potřebovaly nutnou rekonstrukci a zub času je na nich vidět.

 

A co nás čeká v příštím roce? Níže jsou akce na rok 2024 plánované klubem SK Hostomice:

 

 

Leden: Novoroční posezení (Záložna)

Únor: Valná hromada SK Hostomice (Záložna)

Únor: Zimní soustředění A tým (Strakonice)

Březen: Maškarní zábava (Záložna)

Duben: Pálení čarodějnic (areál SK Hostomice)

Červenec: Koncert AC/DC revival (areál SK Hostomice)

Srpen: Turnaj legend / starých pánů (areál SK Hostomice)

Srpen: Memoriál Václava Průchy – turnaj přípravek (areál SK Hostomice)

Září:  Posvícenské fotbalování (areál SK Hostomice)

Prosinec: Silvestrovský fotbálek (areál SK Hostomice)

 

Na závěr bychom z celého srdce chtěli poděkovat všem sponzorům našeho klubu, dobrovolníkům a trenérům, všem hráčkám a hráčům za reprezentaci města Hostomice, rodičům za to, že podporují děti ve sportování, fanouškům a vůbec všem lidem za podporu SK Hostomice. V neposlední řadě bychom chtěli poděkovat vedení města Hostomice v čele s panem starostou za jejich čas, podporu a otevřenou komunikaci.